Raini Merri Vallinharjun Tavara-asema -adressin luovutuspuhe Tampereen kaupunginvaltuustossa 11.11.2013

Arvoisat vastaanottajat, hyvät ystävät.
Minä olen Raini Merri Vallinharju ja minulla on kunnia edustaa tässä kaikkia 8588 Tavara-aseman suojelua vaativan adressin allekirjoittajaa.

Vuonna 1907 suhtautuminen rautatierakentamiseen oli aivan erilaista kuin nykyään. Koko aseman tienoosta haluttiin tehdä arkkitehtoonisesti eheä kokonaisuus, joka näkyy myös niille, jotka eivät astu pois junasta. Joten Tavara-asemastakin tehtiin sekä käytännöllinen että kaunis.

Mutta rakennukset ovat muutakin kuin esteettisiä ja käytännöllisiä kapineita. Berliinin muurin jäänteitä matkustaa vuosittain katsomaan tuhansia ihmisiä. Tavara-aseman edustalla kasvavat vanhat orapihlajat näkyvät vuoden 1918 kammottavissa kuvissa: ne ovat huolella vaalittuja nuoria taimia.

Vanhan Tavara-aseman vihreää seinää on katseltu melkoisen monesta junasta viimeisten reilun sadan vuoden aikana. Se on ollut arkisena tavara-asemana, kammottavana teloituspaikkana, siellä on Tampereen Ooppera harjoitellut ja sen pihalla on pidetty juhlia. Tontilla on ollut romanileirejä ja romuautoja ja rakastavaisten kohtaamisia ja sen alueella on monipuolinen rautatie- ja kulttuurikasvien keskittymä.

Nyt vanhaan Tavara-asemaan suhtaudutaan kuin roskaan, joka pitäisi saada tieltä pois. Sillä onhan se tien tiellä. Jos tie laitetaan kiertämään vanha asemarakennus, tulee siitä ylimääräisen vaivannäön vastineeksi sellainen tie, jolla on muutakin merkitystä kuin olla autojen alustana. Siitä tulee tie, jolla on tarina. Tämä voi koitua tärkeäksi yhteisessä ja yksityisessä henkisessä pääomassa.

Yksilö, kansa tai kaupunki, joka tarkoituksella pyyhkii pois oman historiansa, halveksii menneitä sukupolvia ja jättää tulevat heitteille. Kiinnostus historian fyysisistä jäljistä ja pimeistä puolista ei ole perusteetonta; se kertoo myös halusta oppia ymmärtämään ihmissielun vähemmän kauniita puolia. Tämän vuoksi Tavara-asema on säilytettävä alkuperäisellä paikallaan rautatien yhteydessä.
8588 allekirjoittajan adressilla on painoa.