Pelastetut kaunottaret -näyttelyn avajaiset Taidesuunnistuksessa!

Kaupungin historialliset kerrostumat tekevät siitä kiinnostavan. Kuva: Iina Nummi. 

Pro tavara-asema ja Morkku –liike on mukana Taidesuunnistuksessa 28.–29.4.2018. Tarkoitus on jatkaa Vapriikin Kadonneet kaunottaret –näyttelyn teemaa esittelemällä kaupungissa purku-uhan alla olleet pelastetut kaunottaret. Tavoitteena on, että Pelastetut kaunottaret -näyttelystä tulee kiertävä. Ja että tavara-asemasta ja muista Ratapihankadun VR:n taloista tulee seuraava onnistunut pelastuskohde.

Pelastettuja rakennuksia ovat ainakin:

Kauppahallin virastotalo
Tallipiha
Rajaportti
Hirvitalo
Rakennuskulttuurikeskus Piiru
Annikin puutalokortteli
Pyynikin panimon konttori
Näsilinna
Telakka

Listaa sopii täydentää ja kertoa, jos on tietoa pelastamisessa mukana olleilta, kuvia tai muita muistoja!


Sähköposti on otettu käyttöön: pro.tavaraasema.morkku@gmail.comKokouksessa suunniteltiin Taidesuunnistusta ja muita tapahtumia. Kuva: Iina Nummi.

Meitä oli kokouksessa 1. maaliskuuta paikalla 11 henkilöä, joista muutama oli ns. uusia. Saatiinpa joukkoon mm. kauppahallin virastotalon pelastamisessa aikanaan mukana ollut aktiivi!

On kuulemma mahdollista, että kaupunki tekee päätöksiä jo keväällä. Apulaispormestari Aleksi Jäntti on ehdottanut siirtoaikeen selvittämistä uudelleen. Mutta me ajamme yhä alkuperäistä suunnitelmaa: kaupunki oli säästämässä koko Morkun alueen vielä viime vuosikymmenellä uudesta tiestä huolimatta.


a) Sisällissodasta on nyt 100 vuotta. Monelle siihen liittyvät muistot ovat pyhiä. Niihin ei saa kajota eikä muistomerkkejä tuhota.

b) Esimerkiksi ränsistynyt ajurikortteli on nykyään yksi keskustan helmistä. Tallipiha houkuttelee kävijöitä läheltä ja kaukaan. Tavara-aseman, Morkun ja veturimiesten asuintalosta saisi kunnostamalla vastaavan, mutta rautatieläisyyden historiaa henkivän kokonaisuuden. Kunnostettuna mikä tahansa ränsistynyt talo on kaunis, ja yli 100-vuotiaana pelastamisen arvoinen.

c) Ratapihankatua tullaan rakentamaan voimallisesti suurella rakennusmassalla, mutta erilaisen arkkitehtuurin kerroksellisuus on asia, joka saa jotkut jopa sanomaan, että “Voisin muuttaa joko Tampereelle tai Roomaan”.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rötisköstä helmeksi – vanhoja tamperelaisia taloja, jotka saivat uuden elämän

Tavara-aseman 111-vuotinen historia lyhykäisyydessään

Tätä päivää on odotettu vuosia - Uusittu Tavara-asema avaa pian ovensa!