Näyttely kertoo Tampereella säilyneistä vanhoista rakennuksista
Vapriikin Kadonneet kaunottaret -näyttely toi esiin, miten paljon Tampereella on hävitetty vanhoja rakennuksia. Pro tavara-asema ja Morkku -työryhmä haluaa omalla Pelastetut kaunottaret -näyttelyllään tuoda esiin, miten rakennuksia on saatu pelastettua.
Mitä olisi Tampere ilman legendaarista Rajaportin saunaa? Suomen vanhinta yleistä saunaa. Ilman Kulttuuritalo Telakkaa tai traagista, mutta niin kaunista Näsilinnaa? Tai yhteisöasumisen helmeä, Annikin puukorttelia?
Näyttelyn tarkoitus on herättää keskustelua ja suojella yhä purku-uhan alla olevat Tampereen vanha tavara-asema ja seuratalo Morkku. On hyvä muistaa, että myös rakennukset, joita nyt osaamme arvostaa, ehtivät ränsistyä, mutta saivat remontilla uuden elämän. Taloja ei saisi päästää tahalleen rapistumaan. Vain 2 % Tampereen rakennuskannasta on valmistunut ennen vuotta 1914.
Pelastetut kaunottaret koostuu kuvataiteilijoiden kuvaamista valokuvista ja videosta. Mukana on myös muistoja rakennusten elinkaaren varrelta. Useita näyttelyn rakennuksia yhdistää myös sisällissota: taistelut Näsilinnassa, punaiset konekivääreineen Annikilla, punavangit tavara-aseman makasiineilla...
Näyttely sisältää kymmenen kohdetta.
kauppahallin virastotalo
Annikin puukortteli
Näsilinna
Tallipiha
Rajaportin sauna
Hirvitalo
Pyynikin panimon konttori
rakennuskulttuurikeskus Piiru
Telakka
sekä VR:n vanha tavara-asema ja seuratalo Morkku.
Rakennukset ja rakennusaktiivit on ikuistettu sekä valokuvan, videon että tekstin muodossa. Valokuvat ovat ottaneet kuvataiteilijat Alberto Reza (Mex) ja Veera Salmio (Fin). Tekstit on koonnut Milja Mansukoski.
Näyttely alkoi kesäkuussa Kulttuuritalo Laikusta, josta se siirtyi heinäkuussa Ratinan alikulkutunneliin, elokuussa Koilliskeskukseen ja syyskuussa yliopiston päärakennuksen yläaulaan.