Ely kielsi Morkun purkamisen - alueesta saisi kiehtovan kokonaisuuden

Seuratalo Morkku ja veturimiesten asuintalo.

Yle uutisoi tällä viikolla, että Ely-keskus on kieltänyt seuratalo Morkun purkamisen.  Vasen Kaista -verkkolehti tarkensi, että

"Vaarantamiskiellon taustalla on Tampereen Tammelaiset -yhdistyksen Ely-keskukselle tammikuussa 2017 tekemä esitys Morkun suojelusta rakennussuojelulain perusteella. Ely-keskus päätti huhtikuussa 2018, ettei se suojele rakennusta."

Tampereen Tammelalaiset valittivat Ely-keskuksen päätöksestä ympäristöministeriöön. Ministeriön ratkaisu on odotettavissa lähikuukausina. Ministeriön päätöksestä voi edelleen valittaa hallinto-oikeuteen. Mikäli päätöksestä valitetaan, Morkun kohtalo on auki vielä vuosia.

Tällä hetkellä kaupunki on viemässä voimassa olevaa asemakaavaa täytäntöön, mikä tarkoittaisi Morkun purkamista. Ely-keskuksen vaarantamiskielto tarkoittaa tältä osin rakennustöiden keskeyttämistä."

Aamulehti kirjoitti, että kaupunki voi valittaa päätöksestä. Valitusaikaa on 30 vuorokautta päätöksen tiedoksisaamisesta.

Tavara-aseman ja Morkun tilanne on siis jälleen avoinna. Pro tavara-asema ja Morkku -liike toivoo, että kaikki kolme VR:n rakennusta säilytetään ja liikenneratkaisu toteutetaan kulttuurihistoriaa kunnioittaen. Vellamonkadun liittymän sulkeminen ja mutka autotiessä olisi nopea ratkaisu.

Tavara-asemasta voisi saneerata Kööpenhaminan Paper Islandin tapaisen raakatilan, jota voidaan käyttää monenlaisiin tarkoituksiin. Seuratalo Morkkuun ja asuinrakennukseen sopisi Porvoon ja Pärnun kaltaista kahvilatoimintaa ja Morkun esiintymislavan ansiosta monenlaista tapahtumatoimintaa. Alue voisi olla itäisen keskustan "Tallipiha" modernin tornitaloalueen keskellä historiallisena kiintopisteenä. Ratapihankatu muodostaisi yhdessä veturitallien, tullikamarin ja tavara-aseman rakennusten kanssa historiallisen, visuaalisesti kiehtovan maisemareitin ratapiha-alueen historiaan.

Kolme esimerkkiä maailmalta:

1) Basilica Hudson


Kuva: The Creative Independent

Kuva: Venue Report

Basilica Hudson on taide- ja esitystila Hudsonissa, New Yorkissa, joka perustettiin vuonna 2010 vanhaan rautatievalimoon ja liimatehtaaseen. Muusikko Melissa Auf der Maur ja elokuvantekijä Tony Stone ottivat tilan hoitaakseen, vaikka ajatus oli aluksi pähkähullu.

I guess it seemed like destiny calling—that’s all I can describe it as, because logically, it didn’t fit with any plan that I or Tony ever had. 
For the first five years, it was nothing but blind uphill pain, confusion, and hand-to-mouth existence—because we didn’t have a sustainable business plan, or any kind of fiscal plan.

Basilica Hudson tuo mieleen Pelastetut kaunottaret -näyttelyn kohteen, Tampereen Telakan, jonka perustajat remontoivat tilaa omin käsin ja saivat sen pyörimään oman intonsa ja ahkeruutensa ansiosta. Basilican toiminta lähti käyntiin useiden muusikoiden ja elokuvantekijöiden yhteistyöllä.

Jossain vaiheessa Auf der Maur ymmärsi, että taideprojektin sijaan he pyörittivät bisnestä. Konsultin avulla paikka sai voittoa tavoittelemattoman yhteisön statuksen. Asioita mutkisti seuraavaksi se, että kaivosyhtiö halusi kaksikaistaisen rekkareitin kulkemaan rakennuksen vierestä.

“Oh great. I thought it was hard to run a business, but now I see that we have to actually make an impact on how towns are being developed into the future.”

Naisesta tuli heidän luovan paikkansa edusnainen Nykin osavaltiossa. Auf der Maur uskoo, että tulevaisuudessa pienten kaupunkien ja paikallisuuden merkitys kasvaa.

As the national and global shit gets weirder, and more hard to imagine and resolve and fix, the more committed I am to the three blocks that I live in.

2) Paper Island

Christiansholm eli Paper Island on entinen sanomalehtipaperin varastorakennus Kööpenhaminassa. Alue uudistetaan siten, että siellä yhdistyvät julkinen virkistys- ja kulttuuritila ja yksityinen asuinalue. Paikkaan tulee myös esplanaadi ja viheralue. Ennen rakennustöiden alkamista rakennus on jätetty raakatilaksi, josta on tullut suosittu katuruoan mekka.

Kuva: COBE


3) Telliskivi

Kuva: Sisustusopas

Aamulehti
kertoi syyskuussa tallinnalaisesta Jaanus Jussista, joka on Telliskiven alueuudistuksen takana. Kalamajan alue oli vielä vähän aikaa sitten neuvostoaikainen tehdasmiljöö, jolla oli epämääräinen maine. Sijainti oli kuitenkin keskeinen rautatieaseman takana. Nykyään Kalamaja on hipsterien mekka, jonne turistit ja trenditietoiset kaupunkilaiset suuntaavat vapaa-ajanviettoon. Ravintoloita, putiikkeja ja kulttuuritarjontaa on runsaasti.

Jaanus Jussin mukaan pysyvä julkinen rahoitus tappaa luovuuden. Aamulehden jutussa kerrotaan, että Tampereen Onkiniemessä ja Hiedanrannassa on Jussin mukaan paljon mahdollisuuksia. Hän antaa neuvon: kaupunki ei saa tehdä asioita liian valmiiksi, sillä parhaat jutut syntyvät luonnostaan. 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rötisköstä helmeksi – vanhoja tamperelaisia taloja, jotka saivat uuden elämän

Tavara-aseman 111-vuotinen historia lyhykäisyydessään

Tätä päivää on odotettu vuosia - Uusittu Tavara-asema avaa pian ovensa!