Puistofiestassa jopa 25 000 kävijääHämeenpuiston perinteisessä Puistofiestassa oli Aamulehden mukaan tänä vuonna jopa 25 000 kävijää, joista moni pysähtyi myös Pelastetut kaunottaret -näyttelyprojektimme teltalle.

Vaikka Tampereen hyvin tukalasta taloustilanteesta on noussut kiivas keskustelu ja some on kohissut, ihmiset olivat liikkeellä hyvällä mielellä aurinkoisessa elokuun säässä. Suurin osa oli myötämielisiä vanhojen rakennusten säilyttämistä kohtaan ja ihmetteli nykyistä rakentamisbuumia. Myös Eteläpuistoa puolustava adressi, joka oli esillä ständillämme täyttyi tiuhaan tahtiin.

Ajatuksia, joita nostimme esiin.

1. Tavara-asemalle olisi hyvä saada ostaja, joka on kiinnostunut muustakin kuin uudistuotannosta, joku joka ymmärtää alueen mahdollisuudet yhteisöllisyyttä ja kulttuuria nostattavana. Paras ratkaisu olisi, että alue säilyisi kokonaisuutena: tavara-asema ja Morkku jäisivät paikalleen ja tiessä pysyisi mutka. Kevyt liikenne kulkisi tunnelissa.

2. Omaehtoista tekemistä ja luovuutta henkivät paikat ovat elinehto uusille ideoille. Image-lehti haastatteli taannoin Arkkitehti-lehden tuoretta päätoimittajaa Mika Savelaa, joka on tutkinut Kiinan kaupunkeja. Hänen mukaansa ultraurbaanius tappaa luovuuden. Myös aluemaantieteen kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara korosti artikkelissa monimuotoisen kaupunkitilan merkitystä.

3. Helsingin Sanomat kirjoitti tänään arkkitehdeistä, jotka ovat turhautuneita siihen, että työ ei ole enää luovaa. Suunnittelu kulkee raameissa, jotka määräävät työn tahdin ja luonteen perustuen tiettyihin neliöhin ja kireään budjettiin.

4. Tukholman Fotografiskan tapainen yleisömagneetti ja valokuvataiteen museo puuttuu täysin Suomesta. Helsingin Korjaamo on hyvä esimerkki toimivasta, rouheasta ja monipuolisesta kulttuuritilasta. Puhumattakaan Berliinistä: kokonaisesta kaupungista, jossa vetoaa boheemi luovuus rikkautena.

5. Taloja ei saa päästää rapistumaan eikä rakentaa huonosti. Korjauskelvoton on korjauskelvoton vasta kun asia on tutkittu. Tavara-aseman historia on sodan osalta niin raju, että sitä ei saisi täysin purkaa. Historiaa ei pidä jättää vain muistopatsaisiin ja kansien väliin.


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tätä päivää on odotettu vuosia - Uusittu Tavara-asema avaa pian ovensa!

Tavara-aseman 111-vuotinen historia lyhykäisyydessään

Rötisköstä helmeksi – vanhoja tamperelaisia taloja, jotka saivat uuden elämän