Tavara-asema on esillä Kiasmassa

Jenni Yppärilä


Kiasman näyttelystä Meno-paluu (esillä maaliskuuhun 2019 saakka) löytyy tuttu talo, Tampereen vanha VR:n tavara-asema! Näyttelyn teoksia yhdistäviä aiheita ovat Kiasman mukaan matkustaminen, muutto sekä paikka ja siihen kuuluminen.

Meno–paluu-näyttely on kiinni ajassa, jota leimaavat ihmisten, tavaroiden ja työn liikkuvuus mutta myös suurvaltojen jännitteet. Taustalla tuntuu neuvostoaika rajoituksineen, traumoineen ja muistoineen.

Jenni Yppärilän tavara-asemateos (2013) on osa hänen laajempaa Was Here -kokonaisuuttaan, jossa ajatuksena on ollut ikuistaa julkisia paikkoja joissa / joiden kautta ihmiset kohtaavat ja muodostavat identiteettiään.

– Koen teosten olevan eräänlaisia muotokuvia yhteiskunnasta, sen arvoista ja siellä elävästä ihmisestä, Yppärilä kertoo.

Tavara-asema valikoitui taiteilijan teokseksi useastakin syystä.

– Asuin ennen rakennuksen lähellä ja kuljin sen ohi päivittäin. Minusta se oli mielenkiintoinen ja kauniskin. Se myös yhdistää ja jakaa ihmisiä säilyttämisen puolesta ja vastaan, mikä kiinnosti minua sisällöllisesti teoksessa.

Yppärilä ajatteli, että tekemällä talosta teos se säilyisi ainakin jossain muodossa.

– Mielestäni rakennukset ovat oleellinen osa ihmisen historiaa, ja säilyttämällä vanhoja rakennuksia pystymme paremmin ymmärtämään omaa kulttuuriamme ja historiaa sekä sijoittamaan itsemme ajan jatkumoon. Itseänihän kiehtoo tietenkin kaikki rapistuva, mutta samaan aikaan on ylipäätään ikävää, että rakennuksia päästetään huonoon kuntoon.

Teos on tehty kovalevystä ja muista puumateriaaleista ja maalattu alkydi- ja öljyväreillä. Kiasma on ostanut teoksen kokoelmiinsa.

http://www.jenniypparila.com/

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tätä päivää on odotettu vuosia - Uusittu Tavara-asema avaa pian ovensa!

Tavara-aseman 111-vuotinen historia lyhykäisyydessään

Rötisköstä helmeksi – vanhoja tamperelaisia taloja, jotka saivat uuden elämän