"Maamme rakennuskannasta alle 2 % on rakennettu ennen vuotta 1914"
Mitä mahtavat 111-vuotta tänä vuonna täyttävät tavara-asema ja seuratalo Morkku sanoa?
Entä 116 vuotta täyttävä entinen veturimiesten asuinrakennus vasemmalla? Kuva: Tiitu Takalo.
Vapriikissa on 8. huhtikuuta saakka näyttely Kadonneet kaunottaret, jossa esitellään Tampereen purettuja taloja. Vaikka kuvia olisi jo ennestään nähnyt yllin kyllin, näyttely yllättää kävijänsä: se on hyvin laaja ja seinänkokoiset kuvat koristeellisista taloista ovat sykähdyttäviä. Myös niissä esiintyviä ihmisiä on mukava ihastella ja lukea pieniä tarinoita aikalaisilta. Esillä on myös upea kakluuni ja muita aitoja rakennusten osia, joita Tauno ja Liisa Tarna ovat pelastaneet purkukohteista.
Lainaus näyttelystä:
"Sotien jälkeen Tampereellakin kaupunkisuunnittelua ohjasi modernistinen näkemys jatkuvasti kehityksestä. Lähtökohtana oli irtisanoutuminen vanhasta ja uuden suunnittelu puhtaalta pöydältä rationaalisesti. Kaupunkisuunnittelussa painottuivat liikenteen ja elinkeinoelämän vaatimukset osana toimivaa kaupunkia."
"1970-luvulla rakennussuojelu näyttäytyi kehittyvän ja kasvavan kaupungin jarruna."
Kovin tutulta kuulostaa vuonna 2018.
Maaliskuun 14. päivä FL Antti Liuttunen luennoi Vapriikissa aiheesta Sodan arvet – tuhoutuneet rakennukset Tampereella 1918. Tavara-aseman kohtalo liittyy tiiviisti sisällissotaan, sillä siellä pidettiin ja myös teloitettiin punavankeja ja venäläisiä 100 vuotta sitten. Tavara-asema mainitaan näyttelyssä.
Sarjakuvataiteilija Tiitu Takala kävi katsomassa näyttelyn ja kirjoitti siitä Ruudun takaa -blogiinsa tekstin Kaupunki kadottaa kaunottarensa:
"Nyt ammattitaito on sitä, että osataan laskea eurot oikein. Nyt kiire tarkoittaa sitä, että autolla pitää päästä ajamaan lujempaa ja suorempaa. Hinnalla millä hyvänsä."
Tampereella ei ole enää varaa kadottaa iäksi 100-vuotiaitaan!